Premiera: 18 listopada 1951 
Autorka: Anna Świrszczyńska 
Tytuł:
Odezwa na murze
Reżyseria: Stanisława Perzanowska

Odezwa na murze

Rzecz dzieje się w listopadzie roku 1885 w jednym z prowincjonalnych miast Kongresówki. 

reżyseria: Stanisława Perzanowska 
inscenizacja: Władysław Daszewski
dekoracje i kostiumy: Romuald Nowicki 
oprawa muzyczna: Zygmunt Mycielski

Obsada:

Michał Kubala Zygmunt Maciejewski Stefan Śródka
Jan Gajda Zdzisław Szymański
Wiktor Musioł Ferdynand Trojanowski
Antoni Kowalski Piotr Kurowski
Iwanow, Rosjanin Jan Kurnakowicz Zbigniew Kryński
Matka Kubali Ewa Kunina
Zośka Ewa Bonacka / Danuta Wodyńska
Ignac Tadeusz Fijewski / Tadeusz Surowa
Karolka Barbara Klukowska
Antosia Urszula Latosówna
Walczakowa Jadwiga Gosławska / Elżbieta Kowalewska
Waszkowski Jan Żardecki
Miller, fabrykant Zygmunt Chmielewski
Adolf, jego syn Igor Śmiałowski / Tadeusz Czechowski / Edward Dziewoński
Józia Krystyna Miecikówna / Maria Kubicka
Niesiecki, inżynier Jerzy Kawka
Hurkin, rotmistrz żandarmerii Władysław Kaczmarski
Pluta, majster na fabryce Józef Klejer
Wawrzyniec, majster na fabryce Edward Fertner
Oficer żandarmerii Karol Leszczyński
Żandarm Jerzy Krasowski
Złoty młodzieniec Tadeusz Czechowski / Andrzej Szczepkowski  
Wesoła dziewczyna Krystyna Jackowska
Dozorca przy bramie Lech Ordon
Woźny w kantorze Bolesław Brodel-Brodelkiewicz
Młody robotnik Józef Nowak
Stary robotnik Rudolf Gołębiowski
Zgrzeblarz Wacław Izdebski
Zgrzeblarka Helena Jaszczołt-Sulima
Stara robotnica Eleonora Ścibor-Lorentzowa
Młoda robotnica Maria Gołębiowska

oraz

Robotnicy, robotnice, stójkowi, żandarmi

 

Galeria:

Bibliografia:

Stanisław Witold Balicki, „Świat” 1951, nr 21
Karolina Beylin, „Express Wieczorny” 1951, nr 312
Edward Csató, „Teatr” 1952, nr 2, s. 19-20
Izabella Czermakowa, „Teatr” 1952, nr 1, s. 25
August Grodzicki, „Kurier Codzienny” 1951, nr 309
j.d., „Słowo Powszechne” 1951, nr 314
L.M., „Głos Pracy” 1951, nr 266
Aleksander Płaczkowski, „Życie Warszawy” 1951, nr 308
S.P.O., „Moda i życie” 1951, nr 36
Staw., „Świetlica” 1952, nr 5, s. 32-34
Tadeusz Strumpf, „Sztandar Młodych” 1951, nr 295
Jan Alfred Szczepański [Jaszcz], „Trybuna Ludu” 1951, nr 327
Stefan Treugutt, „Twórczość” 1952, z.3
Leopold Tyrmand, „Tygodnik Powszechny” 1951, nr 50
W. Wojteko, „Dziś i Jutro” 1952, nr 12

  • KING LEAR

    King Lear may be Shakespeare's boldest examination of human nature. Jan Englert will play the title role. The premiere of the tragedy directed by Grzegorz Wiśniewski will take place on February 24, 2024.

  • WAITING FOR GODOT

    Piotr Cieplak directs Waiting for Godot by Beckett. Is this a classic yet? Does it still have its avant-garde power? And, are we still waiting?


  • FREDRO. THE JUBILEE YEAR

    To celebrate 230 years since Aleksander Fredro's birth, the National Theatre invites you to an evening dedicated to the life and works of Poland’s greatest comedy writer. 

  • TALES FROM THE VIENNA WOODS

    Vienna in economic crisis and its lost inhabitants; portrait of the society in which fascism is born. Małgorzata Bogajewska directs Ödön von Horváth's 1931 drama.

  • THE THEATRE MAKER

    The play by Thomas Bernhard, one of the most outstanding playwrights of the second half of the 20th century. In the title role – Jerzy Radziwiłowicz. 

  • ALICE'S WONDERLAND

    Have you ever quarreled with the Time or visited a forest where things have no names? The musical performance based on the famous novels by Lewis Carroll. 

  • THE MISANTHROPE

    Jan Englert stages a classic play by Molière. What is Alcest's misanthropy: an uncompromising commitment to the truth or a doomed uprising against social conventions?

  • THE BOOKS OF JACOB

    Staging the most important novel by Polish Nobel Prize winner Olga Tokarczuk directed by Michał Zadara. 

  • THE DECALOGUE

    An iconic work of Polish cinema, rethought thirty-five years after its creation. Wojciech Faruga directs The Decalogue by Krzysztof Kieślowski and Krzysztof Piesiewicz. 


  • MARY STUART

    Grzegorz Wiśniewski returns to the classic drama about human passions interwoven in a ruthless machinery of history and intrigue.

  • MÜNCHHAUSEN FOR ADULTS

    Maciej Wojtyszko directs his own play about Baron von Münchhausen, a famous adventurer and swindler.


  • Solidarity with Ukraine | Солідарні з Україною

    The ensemble of the National Theatre stands in solidarity with the Ukrainians who are fighting for the independence of their homeland.

  • TWELFTH NIGHT, OR WHAT YOU WILL

    Complicated love intrigues and music. Piotr Cieplak directs Twelfth Night, or What You Will, one of Shakespeare's most important comedies.


  • PICNIC AT HANGING ROCK

    The new theatrical version of the Australian prose classics directed by Lena Frankiewicz. In the role of Mrs Appleyard – Ewa Wiśniewska.


  • SNAKE SKIN

    Artur Urbański directs his own play which main character is Ruth Berlau, one of Bertolt Brecht's closest associates and life companions.


  • SNOW

    Staging of the Young Poland movement modernist drama by Stanisław Przybyszewski – Snow directed by Anna Gryszkówna.


  • AUTUMN SONATA

    A theatrical version of the famous film by Ingmar Bergman directed by Grzegorz Wiśniewski. Danuta Stenka as Charlotte.


  • MOTHER JOAN OF ANGELS

    How does evil arise that we do not understand?Mother Joan of Angles by Iwaszkiewicz directed by Wojciech Faruga. 


  • The National Theatre at Google Cultural Institute

    Virtual exhibition 250 Years of Teatr Narodowy (National Theatre of Poland) is available online at Google Cultural Institute.


Korzystając z serwisu internetowego Teatru Narodowego akceptujesz zasady Polityki prywatności oraz wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Plik cookie możesz zablokować za pomocą opcji dostępnych w przeglądarce internetowej. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookie, kliknij tutaj